7 Computergestuurde mechanische productietechnieken

leerjaar : 7de jaar
campus : VTI
domein :
finaliteit :

Wat?

In de opleiding worden alle stappen van het productieproces uitgespit zodat je niet alleen inzicht krijgt in elke fase, maar ook de samenhang leert begrijpen. Je start met een ontwerp in CAD, doet een werkvoorbereidingen en ontwerpt de juiste spanmiddelen. Je bepaalt de technologische gegevens aan de hand van het vermogen van de machine en de spanmiddelen en start vervolgens met programmeren (CAM) en verspanen. Ten slotte doe je de eindcontrole.

Rode draad in het geheel is het gebruik van de computer. Belangrijk is dan ook dat je inzicht verwerft in computernetwerken, het programmeren van macro’s binnen bestaande software en het ontwerpen en schrijven van applicaties.

Uiteindelijk moet je in staat zijn om een productiesysteem te analyseren, optimaliseren en automatiseren. Voorkennis van CNC-draaien en frezen is noodzakelijk.

Instap?

Je kan instappen na het behalen van het getuigschrift van de 3de graad TSO.  Je getuigschrift van de derde graad TSO behaal je het best in het studiegebied (elektro-)mechanica.

Vakken

7de
Verspanende vormgeving
8
Ontwerp en realisatie
8
Geautomatiseerd toevoer systeem
4
Exclusieve vormgeving
2
Plaatbewerking
2
Werkplekleren / Stage
4