Jaarlijks doet RTC West-Vlaanderen een oproep voor STEM-projecten. In zo’n STEM-project moeten leerlingen een actueel en reëel probleem onderzoeken én oplossen. De school die geselecteerd wordt, mag het project realiseren en kan rekenen op een subsidie van € 1.200. ‘Uitdaging aanvaard!’ reageerden de leerlingen en leerkrachten van het vijfde jaar Sanitaire en verwarmingsinstallaties. Ze dienden een dossier in voor een project om ‘grijs’ afvalwater ter plekke te zuiveren via een systeem van pompen, filteren en beluchten. Deze duurzame oplossing is heel actueel en wordt binnenkort verplicht bij nieuwbouwprojecten. Het zet ons aan om zorg te dragen voor het kostbare en schaars wordend water, letterlijk in onze eigen tuin. Op 25 oktober kregen we het verlossende nieuws. Uit de verschillende inzendingen werd ons project geselecteerd.
Onder leiding van hun leerkracht Pedro Desander en zijn team schoten de leerlingen van het vijfde jaar uit de startblokken. Ze onderzochten en testten verschillende, bestaande systemen. Hiervoor konden ze ook rekenen op de ondersteuning van hun medeleerlingen uit het zesde jaar industriële wetenschappen. Via RTC kwamen ze in contact met Ecoz, een firma gespecialiseerd in particuliere zuiveringsinstallaties. Deze firma stond hen bij met raad en daad en leverde ook het nodig materiaal. In de realisatiefase botsten ze op een aantal problemen en uitdagingen. Maar dat is net het kenmerk van STEM-onderwijs: analyseren van problemen en op zoek gaan naar bijsturingen en creatieve oplossingen: echt iets voor de makers en bedenkers van 5SV.
Met dit totaalproject maakten ze hun eigen kleine ecologische cirkel rond. Het afvalwater van een wasbak en een wasmachine wordt gezuiverd door middel van substraten en planten en kan opnieuw gebruikt worden voor een volgende wasbeurt en zo is er geen verspilling meer. Onlangs kwam de jury het project beoordelen. Op die dag werd ook de beplanting aangebracht door enkele leerlingen van 1ste graad samen met de leerlingen die dit project leiden.